The History of the doll Barbie, made by Mattel

  The mattel company was founded in 1945 by Ruth and Elliot Handler together with their friend Harold Mattson. (rocket engineer) The name Mattel came from the name Mattson (matt) and from the name Elliott (el). The Mattel company made toys such as fisherprice, atari, .... They could not originally pay Harold Mattson. They offered him a percentage on every toy he made. Inventor of movable elbows and pliable legs

 

  • Het idee om zo 3D* pop te maken kwam van Ruth. Ruth wilde het speelgoedprogramma nog aantrekkelijker maken door er een pop bij te maken. Ze had echter nog geen idee wat voor een pop dat werd (begin van de jaren 50).

  • Haar dochter Barbara en haar vriendinnen speelden in die jaren met uitgeknipte poppen. Deze uitknip-poppen stelden grote mensen voor. Ze speelden daar het grote mensen leven mee na. In tegenstelling met jongensspeelgoed was het aanbod voor meisjes pover.

  •  

  • De ontdekking van Lilli

  • Ze dachten bij Mattel niet aan een babypop maar aan een mannequin-pop met een wereld om zich heen waarbij kinderen het grote mensen leven konden naspelen. De pop die ze in haar hoofd had zag ze voor het eerst in 1958.

  • Ruth zag toen ze op vakantie was in Europa een Lilli-pop tentoongesteld in Luzern. Dit was een slanke en lange pop met hele hoge hakken, een super korte rok en een paardenstaart. (dit was 10 jaar voor de minimode). De naam van de pop was Bild-Lilli. Ze stond elke dag in een strip in de krant. ( De bildzeitung) De tekenaar van de strip was Reinhard Beuthin. De pop was populair. De vrouw van Beuthin bedacht dat er niet alleen een strip maar ook een pop van gemaakt kon worden. Na enkele pogingen om de pop te maken vonden ze de kunstenaar Max Weissbrodt. Hij heeft in korte tijd de beeldschone pop Bild-Lilli gemaakt. Bild-Lilli wordt Barbie nadat Ruth de pop had ontdekt. Ze waren er in de Verenigde Staten al snel uit dat het zo=n pop moest worden. Het duurde ongeveer nog een jaar voordat alles was geregeld en dat ze in de winkels verkocht konden worden. In 1959 was het zover. Op een speelgoedbeurs in New York werd de Barbie gepresenteerd. (genoemd naar haar dochter) Vooral mannen geloofden niet dat deze drie dollar-pop leuk kinderspeelgoed voor meisjes zou kunnen worden, omdat ze meer op een schoonheidskoningin leek dan op een speelgoedpop. In het begin bestelden ze de Barbie haast niet. Hoe zag Barbie eruit De eerste Barbies zaten in een doos met daarin een standaard met twee pennen daardoor kon Barbie staan. Ook zat er een bestelboek in met 20 soorten kleren van de beste modehuizen van over de hele wereld. Bijvoorbeeld een tennispak, een kokkin een gastvrouw, een baljurk en een stewardess. Het leven wat de Barbie had wilden de meisjes ook hebben als ze volwassen waren. De kleding was met alles er op en eraan; hoedjes, tassen en zelfs sieraden.

  • De eerste series

  • Voor de verkoop van de eerste 35.000 Barbie-poppen hadden ze drie maanden nodig. In hetzelfde jaar werd Barbie nummer 2 gemaakt met een nieuwe standaard. Het plastic dat in het begin gebruikt werd voor Barbies lijf was nog niet zo goed daardoor verbleekten de poppen 1,2 en 3 binnen een jaar. De verzamelaars wilden hun poppen ook wit krijgen dus legden ze de Barbies in de zon. (ze werden dan meer waard) In de jaren daarna veranderden de koppen ook. De poppen nr 1 tot nr 4 hebben de koppen dezelfde vorm en grootte. De koppen vanaf nr 5 tot 1962 waren gelijk van vorm maar iets kleiner dan die daarvoor. In 1963 tot 1964 waren ze gelijk van vorm maar iets dikker en groter dan die van de allereersten. De schoenen waren tot eind 1964 dezelfde kleur als de badpakken.

  • De merktekens

  • Alle barbies zijn op de rug voorzien van merktekens. De c staat voor Copyright, het jaartal geeft aan in welk jaar de pop voor het eerst gemaakt is. In de begin periode werd voor het jaartal Romeinse cijfers gebruikt. Barbie en Ken De firma Mattel vond dat Barbie niet meer alleen kon zijn. Dus bedachten ze dat er een man bij moest komen. De eerste twee jaar is Barbie alleen maar bezig met haar kleding, maar dan ontmoet ze Ken. Op de dansvloer worden ze direct verliefd op elkaar. (Ken is vernoemd naar de zoon van Ruth.) Barbie is nu niet meer alleen een modepopje, maar is nu ook bezig met de wereld van de liefde, vriendschap en het huwelijk. Waarschijnlijk is Barbie in 1965 voor het eerst getrouwd met Ken. Er wordt een prachtige bruidsjurk voor haar gemaakt. In de jaren daarna heeft ze verschillende bruidsjurken gehad. Waarschijnlijk is ze meer dan een keer getrouwd. Ze is nooit gescheiden. Ook niet duidelijk is of Ken steeds met haar getrouwd is geweest. Barbie is altijd een super vrouw geweest, Ken was anders dan Barbie. De vraag is zelfs of hij nog wel op Barbie valt. Toen Ken in 1961 in het leven van Barbie kwam was hij een niet zo mooie jongeman. Hij was bleek, verlegen, niet gespierd en met een jongensachtig uiterlijk. Als Barbie en Ken in de jaren zestig de wereld beginnen te verkennen, verandert Ken. Op Hawai trekt hij zijn ouderwetse pak uit en trekt een Hawaipakje aan. Zijn magere lichaam blijkt ineens een sportief lichaam te zijn. In 1973 wordt hij echt volwassen hij draagt stoere broeken en shirts. Hij krijgt een snor, een baard en krijgt lang haar. In 1982 wordt hij nog gespierder. Ongeveer in 1993 krijgt Ken zelfs een oorringetje in en draagt hij een ketting. Toen Ken in Barbies leven kwam werd ze opeens een hele andere Barbie. Ze werd romantischer en kreeg een dure smaak. Verder wisten we niks van haar.

  • Barbie krijgt een vriendin

  • Maar in 1963 leerde ze Midge, haar buurmeisje, kennen. Midge had dezelfde vorm, alleen zij was niet rijk. Midge was anders dan Barbie, toch werden ze snel vriendinnen. Door hun vriendschap blijkt dat Barbie erg aardig en vriendelijk is. Barbie en haar zusjes en broertje In 1964 blijkt Barbie een jonger zusje te hebben, Skipper wordt ze genoemd. Door Skipper konden de meisjes die met de pop speelden zich zelf nadoen. Skipper was nog helemaal plat en lang en sprietig , net als veel meisjes die met de poppen speelden. Barbie had alles waar je als kleiner zusje jaloers op kon zijn. Skipper was meer je vriendin, ze hield ook van ijsjes, rolschaatsen en spelen. Ondanks alle andere poppen die op Barbie leken was Barbie nog steeds populair. Barbie ging met de tijd mee. In 1966 kreeg Barbie nog een zusje ze heette Tutti. Ze was de kleinste en de jongste in de Barbie-familie. Door een draad dat in haar lijf was aangelegd kon ze maar weinig bewegen. In 1967 kreeg Barbie ook nog een broertje erbij hij heette Todd. Todd was vanaf 1966 ook in de ijssalon- cadeauset al te zien, in 1967 was hij ook los te koop. Todd had ongeveer een even groot hoofd als Tutti alleen hij had recht vooruitkijkende bruine ogen. 

  • Barbie door de tijd

  • De stamboom van Barbie Barbie heeft na 1964 veel vrienden en familie gekregen. Zie de stamboom tot 1975. Andere dingen: Niet alleen familie en vrienden heeft ze gekregen maar ook dieren, vervoer-middelen, volledig ingericht huis met een badkamer, een bubbelbad een openlucht zwembad een kleedkamer een muziekkamer, safari- uitrusting een camper een tent een rode Ferrari een scooter, een jeep een waterfiets, een gymzaal een filmstudio, teveel om op te noemen. De hele familie beschikt ook over heel veel kleding met alles erop en eraan. Barbie droeg in 1961 al panty=s. Ze doet altijd aan de mode mee.

  • Verzamelaars:

  • In Amerika zijn veel verzamelaars. Een daarvan is de Amerikaanse sieradenontwerper Billie Boy die meer dan 12.000 Barbies heeft. Naar zijn idee werd er in 1985 in Parijs een grote Barbie tentoonstelling georganiseerd. De Barbierage verspreide zich vanaf dat moment over de hele wereld. Er worden nog meer tentoonstellingen van Barbie georganiseerd. Ze verschijnt regelmatig in de bladen, en er zijn over de hele wereld Barbie fanclubs en grote verzamelbeurzen van oude Barbies en alles wat er mee te maken heeft. De duurste Barbie is Barbie nr 1 uit 1959 met bruin haar. Die kost ongeveer 8000 tot 10.000 gulden. Nr 2 tot nr 5 kost tussen de 1000 en 8000 gulden. De ene is zeldzamer dan de andere, dus de ene is duurder dan de andere. Dit geldt alleen voor goede kwaliteit, ze moeten compleet zijn. De verzamelaars hadden Mattel gevraagd om nog een keer de eerste Barbie te maken want als je de echte Barbie koopt is dit zo duur dat dit niet te betalen was. Dus maakte Mattel de eerste Barbie weer, deze werden dan verkocht voor 100 gulden. Hun droom is nu werkelijkheid geworden. De toekomst Barbie is de meest succesvolle pop sinds ze gemaakt is in Amerika. Ze is nu nog steeds bij iedereen zeer geliefd. Haar toekomst ziet er ook goed uit. Aan elke nieuwe Barbie die de winkel in gaat gaan er onderzoeken vooraf. Op de onderzoeksafdeling werken 300 ontwerpers en vormgevers samen met psychologen en kleding-ontwerpers. Ook kinderen helpen daaraan mee om ze goed te keuren.